Atmosféru studentské demonstrace ze 17. listopadu 1989 přiblíží digitální audioprůvodce SmartGuide – startup univerzitního inkubátoru InQbay – Podnikatelský inkubátor ČVUT
Audioprůvodce obsahuje původní zvukové záznamy a vzpomínky přímých účastníků průvodu z pražského Albertova na Národní třídu. Kdokoliv tak může bezprostředně sledovat kroky studentů, které odstartovaly sametovou revoluci v Československu.
Sedmnáctý listopad patří mezi svátky, během kterých lidé vyráží do ulic a připomínají si události, které se v tento den před třiatřiceti lety odehrály. A vnímá to tak i český virtuální průvodce SmartGuide, který do své stejnojmenné aplikace připravil speciální obsah, jenž přiblíží atmosféru začátku sametové revoluce.

Korzo Národní, politické happeningy, zapalování svíček, ale i koncerty nebo brunche. To všechno jsou akce, na kterých si je dnes možné připomenout křehkost svobody a dění v ulicích Prahy před třiatřiceti lety. Pokud byste se i vy chtěli vydat po stopách revolučního dění, můžete k tomu využít speciální obsah od SmartGuide.

V aplikaci, kterou lze stáhnout na iOS i Android, můžete nalézt přibližně dvouhodinovou trasu, která vás provede z Albertova až na Národní třídu. Budete tak následovat stopy studentů, kteří se konkrétně na Albertově rozhodli připomenout padesáté výročí uzavření vysokých škol nacisty a uctít památku Jana Opletala.

Následně se vydáte stejnou cestou, kudy se přibližně desetitisícový dav studentů přesouval na Vyšehrad – a poté se za vykřikování protirežimních hesel vydal do centra Prahy. Zde si pak můžete připomenout obklíčení studentů na Národní třídě a krvavé uličky, které byly jediným způsobem, jak se z obklíčení dostat.

Právě tyto události se staly roznětkou následných demonstrací a znamenaly konec komunistického režimu v tehdejším Československu, též označovaný jako sametová revoluce. Aby SmartGuide přiblížil toto dění co možná nejautentičtěji, připravil si pro jednotlivá místa na trase speciální audionahrávky.

Audiopříběhy namluvené mimo jiné také Janem Vondráčkem, jehož hlas bude brzy možné slyšet i v pražské MHD, by měly propojovat současné místo s historií a vtáhnout tak do děje. Něco podobného si ostatně SmartGuide připravil pro své uživatele i v minulosti.

Pokud navíc v aplikaci povolíte sledování polohy, každý z příběhů se začne přehrávat automaticky v momentě, kdy na konkrétní místo dorazíte. Postupně se tak lze dostat až do samotného centra revolučního dění a na procházku navázat například účastí na dalším vzpomínkovém programu.

SmartGuide však mohou k připomínce 17. listopadu využít i ti, kdo se do Prahy nedostanou. Celou trasu si je totiž možné projí i virtuálně a křehkost svobody si připomenout třeba z obýváku.